De Griezels

De Griezels
Titel:De Griezels
Auteur:Roald Dahl
Uitgeverij:De Fontein, 1981
ISBN:978 90 2613935 2
Illustraties:Quentin Blake

Het gemeenste echtpaar van de wereld

Natuurlijk: iedereen kibbelt wel eens met een ander. Maar zo bont als meneer en mevrouw Griezel het maken, dat zie je niet vaak. Om precies te zijn, dat zie je alleen in de boeken van Roald Dahl. Want niemand anders dan Dahl kan zo sappig vertellen over twee verschrikkelijk gemene en griezelige mensen die elkaar zo veel mogelijk dwars zitten.

‘Jij zit gemene plannetjes uit te broeden,’ zei mevrouw Griezel. ‘Als jij zo stil voor je uitkijkt dan zit je rottige plannetjes uit te broeden, dat weet ik maar al te goed.’(…)
‘Ach, hou je bek, ouwe tang,’ zei meneer Griezel. Hij ging door met bier drinken en zijn slechte gedachten bleven verder werken aan een spiksplinternieuwe rotstreek die hij met de oude vrouw uit ging halen.

En die rotstreek komt er. Meneer Griezel stopt een gewone kikker in het bed van zijn vrouw en roept dat het een gevaarlijke Reuzenkribbenbijter is. Mevrouw Griezel pest terug door levende wormen door de spaghetti te scheppen en deze op te dienen als speciale Kronkelspaghetti.
Maar de Griezels halen niet alleen rotstreken met elkaar uit, nee hoor, ze doen nog veel meer gemene dingen. Zo eten ze elke woensdagavond vogelpastei. Meneer Griezel smeert op dinsdagavond de Grote Dode Boom in de tuin in met Muurvast-lijm en dan hoeft hij de volgende ochtend alleen maar de vastgeplakte vogeltjes los te trekken en in de pan te stoppen. En dan is er ook nog het Grote Ondersteboven Apencircus: vier arme aapjes die door meneer Griezel gedresseerd worden. Als de aapjes niet doen wat meneer Griezel wil, komt mevrouw Griezel aanzetten met haar afgrijselijke stok.

‘De Griezels’ is een van de bekendste boeken van Roald Dahl. Hij schreef het boek al in 1979, maar het wordt nog steeds veel gelezen. En bekeken, want illustrator Quentin Blake maakte heel veel bizarre tekeningen, waarop je kunt zien hoe die griezelige meneer Griezel met zijn vieze borstelbaard eruit ziet en hoe bijvoorbeeld de enge mevrouw Griezel door haar man wordt opgerekt als ze denkt dat ze de Gevreesde Krimpziekte heeft.
‘De Griezels’ is ook een van de grappigste boeken van Dahl; zonder moeite laat de schrijver je bijna van je stoel rollen van het lachen. Het boek kreeg in 1982 een Zilveren Griffel, en dat was natuurlijk niet voor niets.

Als je eerder een boek van Roald Dahl hebt gelezen, dan weet je het al: met meneer en mevrouw Griezel loopt het natuurlijk niet best af. Allicht niet, want Dahl laat alle vogels en aapjes een heel originele wraak nemen. Hoe? Lees dat zelf maar. Één waarschuwing nog: lees dit boek niet als je op je hoofd staat. Waarom niet? Ook dat lees je in ‘De Griezels’. Begin maar snel.

Lidewij.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.