Winterhuis Hotel

Winterhuis Hotel
Titel:Winterhuis Hotel
Auteur:Ben Guterson
Uitgeverij:Leopold, 2018
ISBN:978 90 258 7607 4
Illustraties:Chloe Bristol

Een hotel vol raadsels, vriendschap en een vloek

Als er één boek geschikt is om in de winter te lezen – warme chocolademelk, fleecedekentje, kaarsjes erbij – is het ‘Winterhuis Hotel’ wel. Schrijver Ben Guterson voert je genadeloos mee naar de raadselachtige wereld waarin de elfjarige hoofdpersoon Elizabeth Somers net zo plotseling belandt als jij. Heel geloofwaardig is het verhaal niet: iets té veel gekkigheid in één familie en in één kasteel. Doordat er zo veel gebeurt, wordt het verhaal soms wat rommelig. Verder is het debuut van Ben Guterson origineel, mysterieus en op momenten zelfs wat luguber. Een heerlijk meeslepend boek voor puzzelaars, winterliefhebbers en lezers die een scheutje magie niet schuwen.

Sinds het overlijden van haar ouders woont Elizabeth bij haar tante Purdy en oom Burlap. Deze namen passen perfect bij de twee arme, saaie mensen die in een bouwvallig huisje wonen en niet veel aandacht voor hun nichtje hebben. Aan het begin van het boek laten ze haar dan ook zomaar alleen achter. Elizabeth vindt een envelop met een treinkaartje erin, en de boodschap dat ze naar Winterhuis Hotel moet afreizen om daar de komende drie weken door te brengen.

‘Haar oom en tante waren dus echt, zoals ze de laatste paar weken bij elk wissewasje gedreigd hadden, op reis gegaan en Elizabeth kon opdonderen.’

Elizabeth verwacht een saaie en vervelende kerstperiode in het hotel, maar die angst blijkt absoluut onnodig. Het luxueuze hotel, met onder andere een snoepkeuken en een reusachtige bibliotheek, stikt van de geheimen, raadsels en mysterieuze personen. Waarom moet ze zich bijvoorbeeld dagelijks melden bij Norbridge Falls, de eigenaar van het hotel? En wat voeren de hotelgasten Marcus en Serena Hiems in hun schild? Waarom overvalt ‘het gevoel’ – een voorgevoel dat er iets gaat gebeuren – Elizabeth hier regelmatig? Op het hotel rust een vloek en er waart een familiegeheim rond. Ingrediënten die gegarandeerd zorgen voor een spannend verhaal. Chloe Bristol weet de mysterieuze sfeer die in het hotel hangt perfect te vangen in haar zwart-wit illustraties waarin ze tactisch speelt met licht en donker. Haar animatieachtige tekenstijl tovert dit boek om tot iets bijzonders.

Elizabeth is een ware taalkunstenaar en vindt in Winterhuis Hotel haar gelijke in Freddy, een jongen van haar leeftijd die ook in zijn eentje een paar weken in het hotel doorbrengt. Samen dagen ze elkaar uit om anagrammen (KERST – STERK’‘KAMERS – MAKERS’) en woordladders te maken (gelijkspel om van ‘kou’ naar ‘ras’ te komen: ‘KOU-KOR-KAR-KAS-RAS’ van Freddy en ‘KOU-KOK-KAK-KAS-RAS’ van Elizabeth). Daar zal Imme Dros bij het vertalen van het Engels naar het Nederlands een flinke klus aan gehad hebben! Maar behalve dat ze taalraadsels spelen, hebben Elizabeth en Freddy een nog veel groter raadsel te ontrafelen. Vanaf het moment dat Elizabeth een verboden boek ontvreemdt uit de bibliotheek en ze samen Freddy op een gecodeerde boodschap stuit, is het ontcijferen daarvan hun grootste missie. Puzzel je mee?

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.