Dankzij het internet hebben we een schijnbaar oneindige lijst aan mogelijkheden gekregen, waarvoor we voorheen veel moeite moesten doen om ze te verwezenlijken. Dankzij internetbankieren hoeven we niet meer naar de bank te lopen. We doen aankopen online en hebben zelfs de mogelijkheid om van thuis uit te werken.
Maar er schuilt ook een donker kantje aan het gebruik van het wereldwijde web. Er zijn niet alleen mensen met de beste bedoelingen, maar ook malafide figuren die het net crimineel misbruiken voor hun eigen profijt. Daarvoor is het nodig om voor afdoende beveiliging te zorgen. We stellen je in deze blog enkele interessante boeken voor die deze materie behandelen.
Er zijn een aantal werken die zeer informatief zijn, maar ze zijn niet in het Nederlands gepubliceerd. We geven je toch enkele voorbeelden:
- A Beginners’ Guide to Computer Hacking, Basic Security, And Penetration Testing
- The Art Of Exploitation
- The Science of Human Hacking
Wij hebben het vandaag liever over vier boeken die wel in onze eigen taal werden uitgegeven en verkocht worden. Het eerste is eerder technisch, de anderen kun je als een roman lezen.
VPN voor Dummies – Mark Merkow
Dit boek biedt een toegankelijke introductie tot het Virtual Private Network of kortweg VPN. Complexe technische onderwerpen worden op een begrijpelijke manier uitgelegd. Het behandelt onderwerpen zoals wat een VPN is, waarom een VPN belangrijk is voor online privacy en veiligheid en hoe je een VPN kunt kiezen en configureren. Met behulp van duidelijke instructies en voorbeelden is dit boek geschikt voor beginners die meer willen weten over VPN-technologie.
In het kort behandelt het boek volgende onderwerpen:
- Internet veilig maken voor zaken doen
- Externe sites en klanten aan je netwerk koppelen
- De snelheid en betrouwbaarheid verbeteren
- Encryptie en authenticatie begrijpen
- Hoe je de juiste hardware, software en partners selecteert
Het is oorlog en niemand die het ziet – Huib Modderkolk
Dit is een boek dat wegleest als een thriller. En toch behandelt het de duistere kant van het internet. De auteur is een onderzoeksjournalist. Hij was een leek als het op IT aankwam, maar dankzij zijn gedegen research werd hij een expert in de materie. Hij neemt de lezers mee op een 256 bladzijden lang avontuur, dat zelfs tot bij Russische spionnen leidt.
The Art of Deception – Kevin D. Mitnick
Het boek heeft als achtergrond de vlucht van een cybermisdadiger die op de loop is voor de Amerikaanse FBI. De man was jarenlang bezig, en een van de meest succesvolle hackers ooit. Er zijn nog tal van boeken, films en zelfs documentaires over gemaakt. Mitnick heeft echter de balans gevonden tussen satire en feiten. Hierdoor leest het boek als een trein en je krijgt gaandeweg bewondering voor de crimineel. Het boek heeft een ondertitel die veel verklaart: Controlling the Human Element of Security. (Het beheersen van het menselijke element bij beveiliging)
Klont – Maxim Februari
Heb je nood aan leuke zomerlectuur, maar wil je wel dat het element cybersecurity een hoofdrol speelt? Dan is Klont van Maxim Februari zeker wat voor jou. Hij slaagt er wonderbaarlijk in om dit toch wel ernstige onderwerp met de nodige humor aan te snijden. Dat maakt het net zo leuk om het te lezen. Maar wat het helemaal bijzonder maakt, is dat het cybersecurity niet minimaliseert. Het zorgt er vooral voor dat je jezelf vragen gaat stellen, en zelfs je eigen beveiligingsprotocollen gaat bijstellen.