Speelgoed en knuffels: de beste vriendjes van elk kind

Spelen is belangrijk voor je kind. Spelen is leren, maar ook ontspannen. Even lekker wegduiken in de eigen belevingswereld met lieve knuffels en uitdagend speelgoed. Dit helpt de dag verwerken en tot rust komen. Daarnaast is spel nodig voor een goede ontwikkeling van de motoriek en spraak. Niet voor niets spelen kleuters veel op de basisschool. En wat is er nu leuker dan samenspelen? Samenspelen maakt een kind sociaalvaardig en weerbaar. Ontdek welk speelgoed de ontwikkeling van jouw kind stimuleert.

Knuffelvriendjes

Heeft jouw kind ook een favoriete knuffel? Al heel jong ervaren kinderen troost en geborgenheid van een knuffel. Met een knuffel leert je kind zichzelf geruststellen. Dit helpt bij de emotionele ontwikkeling. Vanaf ongeveer 6 jaar hebben de kinderen hun lievelingsknuffel vaak minder nodig. Ze leren steeds meer op zichzelf vertrouwen. Al blijven knuffels ook voor oudere kinderen fijn speelgoed. Een knuffelvriendje hoeft niet groot te zijn. Vooral voor jonge kinderen is een kleine knuffel of knuffeldoekje van bijvoorbeeld de HEMA handzaam. Tip: koop meerdere exemplaren, zodat je kind nooit zonder lievelingsknuffel hoeft te gaan slapen.

Fantasie prikkelen

Speelgoed dat iets aan de verbeelding overlaat prikkelt de fantasie. Je kind kan met fantasierijk speelgoed eigen ideeën en verhalen uitspelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Bouwmateriaal zoals lego en blokken
  • Verkleedkleding
  • Poppen en HEMA knuffels
  • Knutselmateriaal

Ook materialen die niet als speelgoed bedoeld zijn kunnen uitnodigen tot spel. Wat knijpers en een laken worden bijvoorbeeld omgetoverd tot een tentje. Een grote doos wordt een kasteel of bedje voor een knuffel.

Creativiteit stimuleren

Stiften, gekleurd papier, klei, waterverf…Wordt jouw kleine Picasso hier ook gelukkig van? Een creatieve activiteit helpt bij het verwerken van emoties. Het vermindert stress en versterkt de eigenwaarde. Kinderen zijn vaak erg trots op hun eigen creaties.
Technieken zoals Schilderen, stempelen en vingerhaken stimuleren de fijne motoriek. Het is handig om altijd een voorraadje knutselmateriaal in huis hebben. Koop bijvoorbeeld vingerverf of strijkkralen bij de HEMA. Vul je voorraad met aan kosteloos materiaal zoals wc-rolletjes en lege doosjes.

Buitenplezier

Lekker buitenspelen, wie wordt daar nu niet vrolijk van. Lekker in de zandbak zandkastelen bouwen of een balletje trappen. Buitenspelen levert energie op en stimuleert de grove motoriek. Is jouw kindje nog te klein om zelf op ontdekkingstocht uit te gaan? Maak van je eigen tuin een speelplek voor jouw kleintje. Een vrolijke bal, een tentje of bellenblaas nodigen uit om buiten te spelen. In de zomer is een zwembadje met een klein laagje water een aanrader. Een emmertje of gietertje om met water en zand te kliederen maken het helemaal af.

Speelgoed voor elke ontwikkeling

Kleuters en kinderen houden van spelen, daarbij is kinderspeelgoed niet weg te denken. Voor elke ontwikkeling die jouw kind doormaakt werkt speelgoed stimulerend. Het prikkelt zelfs al bij baby's al de zintuigen. Vrolijke kleuren en verschillende structuren en vormen laten een kindje de wereld om zich heen ontdekken. Peuters doen graag hun ouders na. De tuin vegen met hun eigen bezem of de tafel dekken met een plastic serviesje vinden ze fijn. Kleuters en oudere kinderen spelen graag een spelletje en krijgen vaak meer aandacht voor specifiek jongens- of meisjespeelgoed. Stimuleer je kind in elke leeftijd tot spelen en laat het de wereld ontdekken.

 

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.