/

De beste boeken over voetbal van de laatste jaren

Voetbal is natuurlijk enorm populair en er wordt veel over gelezen. Wat zijn de beste voetbalboeken van de afgelopen jaren? In dit artikel geven we vijf tips voor leuke boeken die de afgelopen jaren uitgebracht zijn. In het genre biografie zijn er mooie voorbeelden te vinden, daarom richten we ons daar op.

Adrenaline – Zlatan Ibrahimovic

In de nieuwe biografie van Zlatan Ibrahimovic, Adrenaline, overziet de voetballer zijn hele carrière en kijkt hij terug op alle successen die hij heeft beleeft. Op geheel eigen wijze wil hij nieuwe generaties lessen leren die hij in het leven ook geleerd heeft.

‘Dit is niet het evangelie van een god, maar het dagboek van een man van veertig die afrekent met zijn verleden en de toekomst recht in de ogen kijkt, als de zoveelste tegenstander’, zo beschrijft hij zijn boek zelf.

Mooie anekdotes, bijzondere ontmoetingen en niets verhullende verhalen, Zlatan geeft het allemaal in zijn nieuwe biografie, de opvolger van ‘Ik, Zlatan’.

Leven met Louis – Willem Vissers

Louis van Gaal liet zich volgen door journalist Willem Vissers, die deze biografie over hem schreef. Inmiddels bereid van Gaal zich voor op het Wereldkampioenschap voetbal 2022, dat eind dit jaar in Qatar gespeeld wordt.

De Limburgse voetbaljournalist, al 30 jaar in het vak, schrijft in het boek over de ontmoetingen met Van Gaal, een van de meest intrigerende mensen die hij in zijn loopbaan ontmoette. In het ene deel van het boek beschrijft hij het huidige leven van Louis, maar hij laat ook oude interviews en columns uit de Volkskrant terugkomen.

Met dit boek laat Vissers een breed beeld zien van het leven van Louis van Gaal, die op dit moment bezig is aan zijn laatste kunstje en nog één keer wil stunten met het Nederlands elftal.

Andy! – Eddy van der Ley

Een tweede boek over Andy van der Meijden, opnieuw geschreven door journalist en schrijver Eddy van der Ley. In Andy! Beschrijft de journalist de overstap van Vd Meijde van topvoetballer naar mediaman.

Tien jaar geleden kwam de biografie ‘geen genade’ uit, over het rock ’n roll leven van de voetballer Andy van der Meijde. Het ruige leven en de diepe dalen werden daarin uitgebreid beschreven.

In dit boek wordt er meer gekeken naar de laatste jaren, waarin Vd Meijde zijn leven op de rit kreeg en steeds meer op Youtube en op televisie te zien was. Hij groeide in zijn rol als interviewer en sprak vele voetbalmensen in zijn auto. Tegenwoordig zit hij zelfs in praatprogramma’s en is hij een graag geziene gast op televisie.

Tadic – Sander Zeldenrijk

Journalist Sander Zeldenrijk schreef dit verhaal over de Servische voetballer Dusan Tadic, die jarenlang in de Eredivisie voetbalde en via een uitstapje naar Engeland uiteindelijk bij Ajax terecht kwam.

Het huwelijk tussen Ajax en Tadic werd een heel mooi huwelijk, met grote successen in de afgelopen jaren. Aan de hand van aanvoerder Tadic bereikte Ajax zelfs bijna de finale van de Champions League.

Wie is Dusan Tadic en wat drijft hem om alles uit zijn carrière en die van andere te halen. Wat hem zo bijzonder maakt, dat probeert Zeldenrijk op mooie wijze te beschrijven.

Ten Hag de biografie – Maarten Meijer

Voetbalbiograaf Maarten Meijer schreef deze indringende biografie over trainer Erik ten Hag, die sinds deze zomer bij Manchester United werkt. De afgelopen jaren was Ten Hag de trainer van Ajax, dat enkele zeer succesvolle jaren kende en onder het bewind van Ten Hag zelfs op het randje van de finale van de Champions League stond.

In deze biografie over de trainer Ten Hag wordt zijn carrière in het nationale trainersgilde beschreven. Hij trainde onder meer Go Ahead Eagles, Bayern München 2 en FC Utrecht, vanwaar hij de overstap maakte naar topclub Ajax.

Na de succesvolle periode in Amsterdam pikte het grote Manchester United hem op. De club snakt al jaren naar nieuwe succes en hoopt deze met de Nederlandse succestrainer te herleven.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.