Hoe Kun Je Beter Studeren vanuit Huis?

Online lessen volgen, niet met medestudenten af kunnen spreken, studietrips die niet doorgaan: dit was vast niet wat je voor ogen had toen je je inschreef voor die leuke opleiding. Het is dan ook geen verrassing dat steeds meer studenten gedemotiveerd raken en in het ergste geval hun studies afbreken. Helaas kan niemand voorspellen wanneer het weer mogelijk is om klassikaal onderwijs te volgen. En een tussenjaar opnemen is ook geen echte optie, want je kunt vrijwel nergens heen. Voor veel studenten is het dan ook een kwestie van door de zure appel heen te bijten.

Gelukkig zijn er wel een aantal tips om het studeren vanuit huis te vergemakkelijken. Zo kun je beter je tijd organiseren, afleiding voorkomen, je productiviteit verhogen en gemotiveerd blijven:

Goede internetverbinding

Alles staat of valt met een goede internetverbinding. Het is natuurlijk ontzettend vervelend om ineens uit Zoom gegooid te worden of naar een bevroren beeld te moeten staren. Toch is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral als je dezelfde woonruimte deelt met meerdere personen, die allemaal tegelijkertijd het internet moeten gebruiken. Maak, indien mogelijk, afspraken met huisgenoten over de tijdstippen waarop je wil internetten. Misschien kunnen de anderen dan op een later moment video’s streamen of grote bestanden downloaden. Ook kan een VPN in zulke gevallen helpen. Door een VPN op meerdere apparaten te gebruiken, kunt u een snelle en veilige internetverbinding tot stand brengen. Zo voorkom je dat online lessen gehackt worden en je scriptie wordt geïnfecteerd met malware.

Opgeruimde studieplek

Het is wellicht verleidelijk om na je college of huiswerk de bureaulamp uit te knippen en de boel te laten voor wat het is. Maar als je de volgende dag weer fris wil beginnen, werkt een rommelige studieplek natuurlijk allesbehalve motiverend. Zorg ervoor dat de plek waar je studeert goed is afgebakend én opgeruimd.

Blijf in contact

Nu je je studiegenoten alleen nog maar vanachter een scherm ziet, ligt eenzaamheid op de loer. Op vrijdagavond samen naar het café is momenteel uit den boze. Maar je kunt natuurlijk wel gewoon contact houden buiten de online lessen om. Maak bijvoorbeeld een informele whatsappgroep aan met je studiegenoten. Zo kun je elkaar toch vragen stellen als je de stof niet begrijpt. Of elkaar er doorheen helpen als het studeren even niet meezit.

Neem op tijd een pauze

Op je hogeschool of universiteit heb je na elk uur wel een korte pauze. Hou dit ook thuis aan. Het is heel verleidelijk om urenlang achter de computer door te brengen, maar het komt je concentratie niet ten goede. Las bij voorkeur elke drie kwartier een korte pauze in. Ga een stukje lopen of doe een paar rek- en strekoefeningen. Neem ook de tijd om te lunchen en maak er geen gewoonte van om je boterham achter de computer te eten.

Kies het juiste moment

Voor een live webinar ben je gebonden aan een bepaald tijdslot. Maar voor je andere studie-activiteiten ben je vrij om te kiezen op welk moment je die doet. De één is ’s ochtends het productiefst. De ander maakt vooral ’s avonds de meeste meters. Kies voor jezelf het beste moment uit. Het heeft namelijk geen enkele zin om te gaan studeren wanneer je concentratievermogen op het laagste peil is.

Voorkom afleiding

De afwas moet nog gedaan worden, de stofzuiger staat in de hoek stof te verzamelen of je bed is nog niet opgemaakt… Dit zijn allemaal zaken die om je aandacht blijven roepen, terwijl je met je studie bezig zou moeten zijn. Zorg ervoor dat deze klusjes gedaan zijn voordat je begint met studeren. Sta desnoods een half uurtje vroeger op. Dan kun je ook een half uurtje vroeeger naar bed, omdat je deze klusjes ’s avonds niet meer hoeft te doen.

Wees uitgerust

Een goede nachtrust is cruciaal om goed te kunnen functioneren. Ging je wekker vóór de pandemie om half zeven af? Zet de wekker dan ook nu op half zeven. Probeer je normale ritme zo consequent mogelijk aan te houden. Doe je dat niet, dan loop je straks het risico op slapeloze nachten en verslapen ochtenden. En maak je slaapkamer verboden terrein voor je smartphone. Het laatste wat je ogen willen na een volle dag naar een beeldscherm kijken, is daar ’s avonds mee door te gaan.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.