Jussi Adler-Olsen boeken: Volgorde + Beste Boeken

Kende jij de naam nog niet? Dan waarschijnlijk wel wanneer wij beginnen over de Q-serie boeken die hij schreef. Zo zijn deze boeken bekent over de hele wereld. Hij schreef tot nu toe 9 verschillende boeken in deze reeks. Het gaat over afdeling Q op een Deens politiebureau. Hier gebeurt om de haverklap van alles dat opgelost moet worden. Maar vooral de schrijfstijl van Jussi Adler-Olsen brengt je in extase. Zo wil je maar door blijven lezen en kan je het boek niet wegleggen. Aan het einde van iedere pagina is er weer een spannende wending. Inmiddels zijn de boeken zelfs al verfilmd, dan weet je toch zeker dat je het als schrijver enorm goed hebt gedaan. In dit artikel vind je meer informatie over de schrijver en zijn geweldige boeken. 


Volgorde Adler Olsen Boeken

Laten we beginnen met in welke volgorde de Adler Olsen boeken gelezen moeten worden.

Afdeling Q reeks

 1. De vrouw in de kooi
 2. De fazantenmoordenaars
 3. De noodkreet in de fles
 4. Dossier 64
 5. Het Marco-effect
 6. De grenzeloze
 7. Selfies
 8. Slachtoffer 2117
 9. Natriumchloride

Andere boeken

De bedrijfsterrorist
Het Alfabethuis
Het Washingtondecreet
Moord terwijl u wacht

Over Jussi Adler-Olsen

De volledige naam van Jussi is Carl Valdemar Jussi Henry Adler-Olsen. Maar voor het gemak noemen wij hem Jussi Adler-Olsen. Deze schrijver is boren in Kopenhagen op 2 augustus 1950. Hij heeft in het verleden verschillende opleidingen in mediawetenschap gedaan. Waaronder journalistiek. Maar ook volgde hij verschillende politieke studies. Jussi Adler-Olsen had een enorm veelzijdig leven. Dit leven resulteerde erin dat hij schrijver werd van uiteenlopende genres. Maar toch is zijn echte hit de Q-serie boeken geworden. Hij staat dan ook bekend om de schrijver die voornamelijk misdaad thrillers aan de lopende band heeft geschreven. Maar wist jij dat hij eigenlijk bekend werd door de twee boeken die hij schreef over de Amerikaans/Joodse komiek Groucho Marx?

Waar Jussi Adler-Olsen eigenlijk een gitaarheld wilde worden besliste het lot tot iets anders. Zo werd hij dus schrijver, en dat heeft geen windeieren gelegd. Nu hij bestsellers schrijft uit de Q-serie is hij tot op de dag van vandaag aan het reizen over de hele wereld om zijn boeken te signerende. Hij verkocht al meer dan 27 miljoen boeken die allemaal werden gepubliceerd in verschillende landen en in maar liefst 40 verschillende talen. Pas tegen zijn vijftigste begon hij trouwens met schrijven. Daarvoor was hij vooral druk met politiek en muziek. 

Bestsellers – Q-serie 

Bij de boeken van Jussi Adler-Olsen kunnen we niet spreken van één bestseller. Hij schreef namelijk een hele reeks met misdaadboeken die stuk voor stuk enorm goed uit de verf zijn gekomen. Zo heeft hij tot nu toe al 9 verschillende delen geschreven en is hij er nog steeds niet klaar mee. De boeken spelen zich af in Denemarken. Afdeling Q is de afdeling op het politiebureau waar het allemaal gebeurd. Met uiteenlopend recherchewerk dat verricht moet worden. Dit zijn de boeken die al eerder verschenen:

 1. De vrouw in de kooi 
 2. De fazantenmoordenaars 
 3. De noodkreet in de fles
 4. Dossier 64
 5. Het Marco-effect
 6. De grenzeloze
 7. Selfies
 8. Slachtoffer 2117 
 9. Natriumchloride

In zijn laatste boek gaat het over een onopgeloste zaak uit 1988. Afdeling Q wil eerst afzien van deze opnieuw geopende zaak maar Carl Mørcks ziet toch een aanleiding om deze zaak aan te nemen. En ineens is het een zaak waar nog enorm veel speelt. Het blijkt uiteindelijk zelfs de moeilijkste zaak te zijn waar ze mee te maken hebben gekregen. Blijkbaar is er al jarenlang een seriemoordenaar actief waarvan praktisch niemand het door had. 

In Nederland verkocht hij al meer dan 1,3 miljoen boeken uit de Q-serie. 

Meer boeken van Jussi Adler-Olsen

Naast de Q-serie schreef Jussi Adler-Olsen nog veel meer boeken. Zo zijn deze vaak minder bekend, maar we zetten toch nog vier leestips voor je op een rij. 

Het Alfabethuis 

Ben je opzoek naar een spannend boek met een plottwist en hou je ontzettend veel van de Tweede Wereldoorlog? Dan moet je het Alfabethuis eens lezen. Deze thriller gaat over twee Engelse piloten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij vliegen boven Nazi-Duitsland en worden tijdens een verkenningsvlucht uit de lucht geschoten. Nu moeten ze zien te overleven en stuiten ze op een trein. In deze trein zitten patiënten die op weg zijn naar een psychiatrisch ziekenhuis. Zij nemen de identiteit aan van twee inzittenden. Met uiteindelijk alle gevolgen van dien, want het blijken ss-officieren te zijn. 

Groucho & Co’s Groveste 

Een minder bekend boek van Jussi Adler-Olsen is toch wel deze. Hij schreef dit boek over Groucho Marx een komiek uit Amerika al in 1984. Het was dan ook zijn allereerste boek die hij schreef of tenminste uitbracht naar het grote publiek. Het boek is humoristisch met grappig invallen. Maar het valt totaal niet te vergelijken met de boeken die hij later schreef. Daarom ook is dit boek geen bestseller geworden. 

Moord terwijl u wacht 

Door velen wordt dit boek als zeer goed bestempeld. Zo stond hij ook verscheidene weken in de bestsellerlijst. Het gaat over een man die vanuit een saai leven ineens een enorm moordlustig en veelzijdig leven weet te maken. Zo ontpopt hij zich als een huurmoordenaar na dat ze uit elkaar gaan. Hij vermoordt zo de man van een vrouw die hij ontmoet bij de kapper. Van saaie doorsnee man wordt hij ineens een onaantastbare moordmachine. Hoe lang zal dat goedgaan? 

Het Washington decreet 

De Amerikaanse verkiezingen zijn over de hele wereld bekend. Natuurlijk vooral na de laatste twee verkiezingen zijn de gemoederen weer flink beziggehouden. Al in 2012 vond Jussi Adler-Olsen het tijd voor een boek over de Amerikaanse verkiezingen. Zo wordt in dit boek de vrouw van de democratische kandidaat Bruce Jansen om het leven gebracht op de avond van de verkiezingen. Dat maakt veel in hem los. Zo roept hij een avondklok uit, wil hij rust in het land creëren, maar dat leidt alleen maar meer tot een burgeroorlog binnen het land. 

Meer over Jussi Adler-Olsen 

Deze schrijver is nog lang niet uitgeschreven. Zo is hij inmiddels 71 jaar oud, maar dat betekent niet dat hij van stoppen weet. Hij zit alweer aan zijn volgende boek in de reeks van bestsellers in de Q-serie boeken. Zijn laatste boek kwam uit in februari 2022 en sindsdien reist hij over de hele wereld om zijn boeken te signeren en voor interviews. Waar vind jij dat hij zijn volgende boek over moet schrijven?