Kinderen en lezen; drie leuke tips om dit te stimuleren!
/

Kinderen en lezen; drie leuke tips om dit te stimuleren!

Dat lezen een feest is weten veel volwassenen wel, maar in het digitale tijdperk kan het wel iets zijn wat bij kinderen soms nog wat uitleg verdient. Het is nog niet altijd een vanzelfsprekendheid dat lezen iets is wat enorm verrijkend en ontspannend is. Maar wanneer je er op jonge leeftijd mee begint kun je wel een goede basis leggen voor de rest van het leven. Hoe je kinderen op een leuke, ongedwongen manier kunt stimuleren om te lezen? Hier leuke tips.

Opa en oma momentje

Opa’s en oma’s zijn natuurlijk de grote helden van veel kinderen. Iets wat ook goed te begrijpen is want bij opa en oma mag alles, althans bijna alles. Veel kinderen zien helaas hun grootouders niet heel veel doordat levens vol en drukbezet zijn. Gelukkig leven we in het digitale tijdperk en is er door middel van technologie heel wat op te lossen, zo ook bij voorlezen. Wanneer je zorgt dat je thuis goed internet hebt, idealiter is dat tegenwoordig glasvezel internet, dan is het ontzettend leuk om van het voorlezen door opa en oma een vast moment te maken. Met het internet van vandaag de dag zit er geen vertraging op de lijn en het is een mooi moment voor quality time tussen kind en opa en oma. Daarnaast is het ook nog eens een welkom rustmoment voor de ouders. Win-win situatie.

Als cadeau

Daarnaast is het leuk om de collectie boeken van je kind af en toe uit te breiden met boekjes die geschikt zijn voor zijn of haar leeftijd. Maak daar een leuk iets van en geef bijvoorbeeld iedere verjaardag ook een boekje cadeau. Wanneer je het presenteert als cadeau zal het kind het ook als iets feestelijks ervaren. Naast het geven van eigen boekjes is het abonnement op de bibliotheek ook nog altijd een leuk idee. Maak daar een gezellig momentje van, en laat je kind zelf ook boekjes uitzoeken. Ga er één keer per twee weken heen en kijk ook zelf even lekker rond voor een boek. Want ook hier geldt uiteindelijk dat goed voorbeeld goed doet volgen.

Events

Daarnaast zijn er voor kinderen en boeken ook veel aparte, leuke events. Vooral in oktober rond de kinderboekenweek zijn er vele leuke activiteiten die plaatsvinden. Door hier aan mee te doen, stimuleer je het lezen bij je kind enorm. Boeken gaan dan echt leven wanneer ze met de schrijver en wellicht met de figuren uit de verhalen in aanraking komen. Investeer hier dus de nodige tijd in en je kind zal vanzelf zich ontpoppen tot een ware boekenwurm.

Kortom, investeer nu in de leeshonger van je kind en hij of zij zal er later profijt van hebben. Het kan in veel gevallen ook eenvoudig een win-win situatie worden wanneer je bijvoorbeeld opa’s en oma’s vraagt af en toe digitaal een half uurtje voor te lezen. Denk creatief en investeer er wat tijd in, want ook in het digitale tijdperk van vandaag de dag is het aan te raden het offline boek te blijven stimuleren.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.