/

Mel Wallis de Vries boeken: beste Mel Wallis de Vries + Volgorde

Mel Wallis de Vries is niet zomaar een naam die je snel vergeet en heeft ze afgelopen jaren al flink naam voor zichzelf gemaakt. Er bestaat een grote kans dat je haar boeken als kind hebt gelezen of dat je nu voorleest aan je kinderen. Mel Wallis de Vries is namelijk al een een lange tijd bezig om boek na boek te schrijven voor de leeftijdscategorie 12+ en dat lukt haar aardig goed. Zo heeft ze niet al 29 boeken geschreven, maar heeft ze er ook veel prijzen mee gewonnen. Zoals de Prijs van de Jonge Jury. Maar uit al die boeken, welke zijn dan de beste?

Wie is Mel Wallis de Vries?

Mel Wallis de Vries is geboren in Leiden op 8 februari 1973 en is een Nederlandse auteur van jeugdliteratuur. Ze studeerde eerste biologie en journalistiek aan de Rijksuniversiteit van Groningen en studeerde in 1997 af. Ze zocht eerste een baan in de journalistiek en heeft voor De Telegraaf gewerkt. Daarna heeft ze ook nog gewerkt in de marketing, voordat ze haar liefde voor boeken ontplooide. Sinds 2005 komt er ongeveer elk jaar een boek uit en dat houdt ze nu al twintig jaar vol. Ze wist al heel vroeg dat ze schrijfster wilde worden. Jarenlang heeft ze tientallen schriften en notitieblokken volgekrabbeld met verhalen en ideeën. Naast haar werk is ze ook altijd blijven schrijven, maar het lukte lang niet altijd met die drukke baan. Het manuscript voor het eerste boek (Uitgespeeld) van Mel Wallis de Vries heeft ze in 2003 afgerond. Het boek uitgespeeld verscheen vervolgens in 2005 en Mel had haar naam in de boekenbusiness gevestigd. Sindsdien is ze niet meer weg te denken uit de boekenwereld. Ze heeft in totaal 29 boeken geschreven waarvan er twee in een serie: Vals en Vervloekt. De boeken gaan over een huisje in de Ardennen waar niet alles helemaal pluis is.

Boeken die ze heeft geschreven op volgorde:

Uitgespeeld (2005)
Verblind (2006)
Buiten zinnen (2007)
Fout 2008
Waanzin (2009)
Vals (2010) Winnaar van de Prijs van de Jonge Jury 2012
Verstrikt (2011)
Klem (2012) – Winnaar van de Prijs van de Jonge Jury 2014
Wreed (2013) – winnaar van de Hebban Award voor beste YA-thriller van het jaar. Winnaar van de Prijs van de Jonge Jury 2015
Shock (2014)- Winnaar van de Prijs van de Jonge Jury 2016
Schuld (2015) – Winnaar van de Prijs van de Jonge Jury 2017
Kil (2015)
Haat (2016)
Vals (2016-2017) – Thrillermusical
Pijn (2017) – Winnaar van de Prijs van de Jonge Jury 2018
Shock (2017-2018) – ThrillermusicalWild 2018 – Winnaar van de Prijs van de Jonge Jury 2019
Schuld (2018-2019) – Thrillermusical
Vals (2018) verfilming
Vervloekt (2019) vervolg op Vals
Zwijg (2019)
Vlucht (2020)
Kansloos (2021)

De beste boeken uit haar rijtje

1. Verstrikt

Twee vriendinnen, een dramatisch ongeluk. Als Lara haar ogen open doet, is alles zwart. Ze kan zich niet bewegen. ‘Droom ik?’ denkt ze. Maar hoe hard ze haar best ook doet, wakker worden lukt niet. En dan begint ze stemmen in het duister te horen. Sommige stemmen zijn boos, andere verdrietig. Lara is bang voor de stemmen. Wie zijn het? Wat gebeurt er met haar? Wat willen de stemmen van haar? En waarom kan ze niet uit het zwart ontsnappen? Ineens herinnert ze zich het ongeluk en slaat de paniek toe. Is ze dood? haar wanhoop beseft ze één ding: het leven van haar beste vriendin Maud is ook in gevaar of is het misschien al te laat?

2. Vals

Abby, Maud, Pippa en Feline kennen elkaar van school en zijn al jaren vriendinnen. In de kerstvakantie gaan ze samen naar een huisje in de Ardennen. Buiten sneeuwt het hard en ze kunnen daardoor niet naar buiten. Er is geen elektriciteit, het mobiele netwerk is uitgevallen en het dichtstbijzijnde huis is een paar kilometer verderop. De meiden doen er een beetje lacherig over. Maar dan verdwijnt Maud opeens na een ruzie. De overgebleven drie vriendinnen zijn bezorgd, maar denken dat Maud naar het dorp is gelopen. Als Feline ook verdwijnt én ze bloedsporen in de sneeuw vinden, maakt de bezorgdheid plaats voor angst. Wie heeft het op de meiden gemunt? Weten de vriendinnen eigenlijk wel alles van elkaar?

3. Uitgespeeld

Wallis de Vries haar debuutroman komt op de derde plaats. Net als bij haar andere boeken ben je tussen de bladzijden opzoek naar de dader. Wie is het? Anna verhuist met haar ouders van Nijmegen naar Amsterdam. Op haar nieuwe school raakt ze bevriend met Tessa, Wouter, Charlotte en Tessa’s vriend Julian. Anna en Tessa krijgen een steeds hechtere band, tot ergernis van de anderen. Op een dag verdwijnt Tessa echter plotseling en Anna vertrouwt haar nieuwe vrienden niet meer. Maar welke rol speelt Anna zelf? Wie bedriegt nu wie? En wie weet er meer over Tessa’s verdwijning?

4. Klem

Op schoolreisje naar Vlieland! Dat klinkt natuurlijk superleuk, maar al gauw veranderd de trip in een nachtmerrie: een van de leerlingen wordt gewurgd in de duinen gevonden. De hele groep weet niet wat ze moeten doen. De politie wordt erbij gehaald en ineens zijn ze allemaal verdacht. Voor het politieonderzoek mag niemand van het eiland af en steeds meer feiten komen omhoog. Bijna iedereen lijkt wel een motief te hebben. Alle leerlingen liegen wel ergens over en dus is het moeilijk om de waarheid te ontdekken. Vriendschappen komen onder druk te staan, en langzaam verandert het leuke schoolreisje in een regelrechte hel.

De film van het boek Vals

Het boel Vals is in 2019 verfilmd en heeft een net wat ander plot dan het boek. In de laatste vakantie voor hun eindexamen en hun studententijd besluiten vier vriendinnen een meidenweekend te houden in het huis in de Ardennen waar één van hen als kind een paar keer is geweest. Door hevige sneeuwval kunnen ze geen contact maken, bovendien verbergt elk van de meisjes een geheim. De onderlinge verstandhoudingen komen helemaal onder druk te staan wanneer ze drie jongens uitnodigen voor een feestje. Lijkt de film je leuk? Dan kan je hem thuis kijken via Videoland of Pathé thuis als je dat hebt.