Kinderboeken zijn er genoeg, maar hoe weet je nou welke je moet meenemen voor je kinderen? Je weet er waarschijnlijk nog wel aardig wat uit je eigen kindertijd, maar is er intussen ook iets leuks nieuws bijgekomen? Het antwoord daarop is ja. Natuurlijk doen sommige klassiekers het altijd goed bij kinderen, maar ook de nieuwe boeken slaan goed aan. Houden ze niet van lezen, maar wel van verhalen? Dan zijn luisterboeken een perfecte optie! Luisterboeken worden steeds populairder, maar het verhaal moet niet alleen leuk zijn, de verteller moet het verhaal ook goed vertellen en de aandacht vasthouden. Maar voor welk boek moet je dan kiezen?
Wie schrijven leuke luisterboeken voor kinderen?
Gelukkig zijn er een heleboel boeken tot ieders beschikking en ook aan kinderenboeken heb je genoeg. Veel van deze boeken worden door iemand ander ingesproken, zodat je ook naar het verhaal kan luisteren. In dit rijtje hebben w boeken opgenomen van Carrie Slee en Annie M.G. Schmidt. Twee Nederlandse schrijfsters die samen voor alle leeftijden wel boeken hebben geschreven. Geweldige fantasieverhalen om in weg te dromen. Maar Dat kunnen internationale schrijfsters ook. J.K. Rowling met Harry Potter of Rachel Renneé Russel met het dagboek van een muts.
Wat zijn de beste luisterboeken van die elk kind leuk vindt?
Carrie Slee: de laatste vlog
De levende legende Carrie Slee, we kennen haar allemaal. Met verschillende kinderboeken voor alle leeftijdscategorieën Noud en Gijs trainen voor de marathon in New York. Maar als Noud zijn vriend op een rotmanier laat vallen, hoeft Gijs geen vrienden meer het hem te zijn. Niet alleen Gijs, maar de hele klas maakt Noud uit voor lafaard. Behalve Roos die stiekem verliefd op hem is. Om te bewijzen dat hij geen watje is gaat Noud met hulp van Roos vloggen en haalt extreme stunts uit voor op camera. Tegelijkertijd ziet Roos haar normale leven veranderen door haar stiefvader en zijn dochter die bij hen komt wonen. Waarom doet ze ineens zo gemeen en wil ze steeds geld lenen? Roos en Noud komen erachter dat ze terecht is gekomen in een enge situatie. Er is maar een manier om alles te bewijzen. Ze maken samen nog één vlog, die alles zal veranderen.
J.K. Rowling: Harry Potter en de Steen der Wijzen
Wie kent deze beroemde tovenaar nou niet? Het eerste deel van de Harry Potter-reeks is de meest magische van allemaal. Harry Potter heeft nog nooit van Zweinstein gehoord als de brieven door de bus van Ligusterlaan 4 worden gegooid. De perkamentachtige enveloppen, beschreven met groene inkt en bestempeld met een paars zegel, worden al snel door zijn nare oom en tante in beslag genomen. Op Harry’s verjaardag krijgt hij echter bezoek van een reus van een man. Rubeus Hagrid. Hij vertelt Harry iets verbazingwekkends is een tovenaar, en er is plek voor hem op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Er staat hem een ongelooflijk avontuur te wachten! Jan Meng is een bekroond voorlezer van vele succesvolle luisterboeken, waaronder In de ban van de ring, Winnie de Poeh en de oorspronkelijke Nederlandse Harry Potter-serie.
Annie M.G. Schmidt: Pluk van de Petteflet
Flip van Duijn spreekt het geweldige verhaal van Annie M.G. Schmidt in. In de Petteflet woont niet alleen Pluk met zijn kraanwagentje, maar ook het nogal wilde jongetje Spijtebijt. Pluk en Spijtebijt zijn op een dag op bezoek in een heel erg grote kas. Daarin experimenteert de Weerman met verschillende klimaten. Het is net een reuzegroot Artis maar dan onder glas. Maar Spijtebijt doet vervelend in de auto. Daardoor rijdt de Weerman per ongeluk met zijn jeep dwars door een grote ruit, die twee klimaten scheidt. Wat gebeurt er nu? Pinguïns in de tropen, sneeuwstormen over bibberende olifanten… Zo worden alle dieren ziek! De Weerman moet zo snel mogelijk de klimaten uit elkaar halen en herstellen. Intussen helpt Pluk de dieren aan een geschikt logeeradres. Dat is een hele hoop werk, maar hij weet wel een goed adresje.
Rachel Renneé Russel: Dagboek van een muts
Nikki beleeft de ene ramp na de andere. Ze moest verhuizen en dus ook naar een nieuwe school en nieuwe vrienden maken. Dat is nooit makkelijk, maar hier al helemaal niet. Nikkie is al best onzeker en nu noemen de populaire meiden haar ook nog een muts! Ze bungelt helemaal onder aan de populariteitsladder en elke dag op school is een regelrechte nachtmerrie. Of misschien nog erger: elke dag is een mega-catastrofe. Toch blijft Nikki dromen van een beter leven en een trouwerij met de leuke Brandon. Wanneer ze vlak voor het grote schoolfeest door ‘vriendinnen’ voor gek wordt gezet, kan ze niet anders dan drastische maatregelen nemen.
Koos Meinderts: De club van lelijke kinderen
Koos Meinderts leest zijn eigen boek voor. Op een kwade dag gaf generaal Isimo het bevel om alle lelijke kinderen op te pakken. Iedereen praatte erover, maar er gebeurde niets. Het gewone leven ging gewoon door en de mensen begonnen het bevel te vergeten. Tot op een dag Paul iets opmerkte op school. Een fotograaf had van het dak van de school een foto van alle leerlingen genomen. Zijn zus wist dat een aantal kinderen op de foto met stift waren omcirkeld, maar lang niet iedereen. Een paar dagen later reed er een bus het schoolplein op en alleen de omcirkelde kinderen mochten mee om een uitstapje te maken. Is het een avontuur of worden ze meegenomen?
Waarom luisterboeken?
Voorlezen is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Het stimuleert onder ander de verbeelding en het inlevingsvermogen, en vergroot het taalbegrip en de liefde voor boeken. Veel voorlezen is goed voor alle kinderen op de basisschool. Lukt het even niet om zelf voor te lezen, dan kan een luisterboek een mooi alternatief zijn. Ook in de verloren tijd tijdens autoritjes. Kinderen vinden het hartstikke leuk om naar mooie verhalen te luisteren en er zijn genoeg luisterboeken te verkrijgen. Maar natuurlijk kan je nu ook gemakkelijk gebruikmaken van apps zoals Storytell of van de bibliotheek. Bij volwassenen worden podcasts, luisterboeken en vertelde verhalen ook steeds populairder, waarom zou je je kinderen niet lekker laten luisteren?