Luisterboeken voor kinderen: dit zijn de voordelen

Tegenwoordig zijn luisterboeken – voor jong én oud – hipper dan ooit. In deze blog vertellen we jou meer over de voordelen van luisterboeken voor kinderen. 

Kun je je vroeger nog herinneren dat je uren gekluisterd zat aan de radio omdat er een hoorspel op te horen was. Of luisterde je naar bandjes met sprookjes erop? En later kwam natuurlijk de CD-speler en bijbehorende luisterboeken. Een luisterboek wordt voorgelezen en opgenomen. Tegenwoordig kun je deze luisterboeken makkelijk online luisteren. Waardoor je overal en wanneer je maar wilt via je telefoon kunt luisteren. En luisterboeken kind? Dat zijn allemaal spannende, mooi en leerzame verhalen speciaal voor kinderen. Laten we eens kijken naar de voordelen van luisterboeken voor kinderen.

1. Vermaak zonder beeldscherm 

Kinderen zien steeds meer beeldschermen, net zoals volwassenen natuurlijk. Video’s en filmpjes vanaf de telefoon, iPad of televisie zorgen ervoor dat kinderen veel meer overprikkeld raken en daardoor heel vermoeid worden. Zo keken jonge kinderen in 2019 gemiddeld wel 3 uur per dag televisie. En dat zal in de komende jaren alleen nog maar meer groeien. Luisterboeken voor kinderen zijn een prachtig alternatief voor vermaak. Maar dan heerlijk zonder beeldscherm. Met als resultaat dat kinderen tijdens een luisterboek ook nog een beetje kunnen spelen, of lekker in de auto kunnen meeluisteren. 

 2. Luisterboeken zijn goed voor leesvaardigheid 

Kinderen die bijvoorbeeld dyslexie hebben of nog niet zo goed kunnen lezen vinden het prettig om te lezen met een luisterboek. Allereerst om het plezier in het lezen te behouden. Een luisterboek vergt minder moeite wanneer een kind moeite heeft met lezen. En dat maakt lezen met een luisterboek ook zo prettig voor kinderen. Ze kunnen ter ondersteuning later ook meelezen met een luisterboek. Je kan namelijk de snelheid van een luisterboek aanpassen. Hierdoor leert een kind meer woorden en het uitspreken van woorden.

Op zoek naar mooie verhalen voor kinderen? Kijk eens op: Taga.nl.

3. Luisterboek is goed voor de verbeelding

Kinderen hebben natuurlijk heel veel verbeelding en inlevingsvermogen. Maar doordat tegenwoordig spelletjes steeds meer via een beeldscherm gaat, vinden kinderen het lastiger worden om met hun eigen fantasie te spelen. Een luisterboek prikkelt die fantasie. Je kan het zien als wanneer je zelf veel voorleest voor je kind. Bij een luisterboek missen ook nog eens de plaatjes, waardoor kinderen zelf de plaatjes in hun hoofd kunnen bedenken. Op die manier is een luisterboek goed voor de verbeelding, inlevingsvermogen en de fantasie van een kind. 

4. Goede manier van ontspannen 

Ook kinderen kunnen moe en overprikkeld zijn. Een luisterboek is een prettige manier om tot rust te komen. Bijvoorbeeld door een luisterboek aan te zetten wanneer een kindje gaat slapen. Op die manier kan het tot rust komen en rust in slaap vallen bij het horen van een prettige stem dat een boekje voorleest. 

Veelzijdig luisteren

Een luisterboek is dus voor kinderen een goede manier om te ontprikkelen, te spelen en om te werken aan het inbeeldingsvermogen. Luisterboeken kan je opzetten wanneer je gaat wandelen, in de auto, tijdens het spelen of als een kindje gaat slapen. Dat zorgt ervoor dat een luisterboek zo veelzijdig is!