Paul van Loon

Paul van Loon

(Griezel)schrijver Paul van Loon werd op 17 april 1955 geboren in het Limburgse Geleen. De lagere school volgde hij in Waalwijk. Na de HBS ging Paul naar de Kunstacademie in Den Bosch om te leren illustreren. Want al heeft hij zo’n negentig boektitels op zijn naam staan, hij wilde eigenlijk helemaal geen schrijver worden. Paul wilde tekenen. Maar hij maakte bij zijn tekeningen altijd verhaaltjes en op een gegeven moment is dat opgepakt door een krant, het Brabants Dagblad. En toen was het hek van de dam. Zijn eerste boek verscheen in 1983 bij uitgeverij Zwijsen en er zouden er nog velen volgen.

We kennen Paul vooral van zijn griezelverhalen. Hij ziet er zelf ook altijd een beetje mysterieus uit met zijn zonnebril. Het verhaal gaat dat hij die bril al op heeft sinds hij een baby was. Als zijn moeder hem in de zon zette, ging Paul huilen. Tot zij hem een zonnebril opzette, en die heeft hij sindsdien niet meer af gedaan.

Naast de bekende griezelverhalen heeft Paul nog veel andere dingen gedaan. Hij heeft veel boekjes geschreven in series voor beginnende lezers. In die boekjes komt wel vaak een vreemd wezen voor. Maar het is niet altijd om te griezelen, Paul gebruikt ook heel veel humor. De combinatie van humor en griezelen, noemt hij ‘grumor’. De verhalen zijn door deze combinatie vaak nog net nachtmerrie-bestendig.

Zoals je misschien wel zou verwachten schrijft Paul het liefste ’s avonds of  ’s nachts. Het is dan heel rustig, je wordt door niets of niemand gestoord. De nacht is een goede inspiratiebron voor zijn griezelverhalen. 
Overdag verzamelt Paul ideeën, schrijft hij eens een liedje, bezoekt hij de uitgever, werkt hij af en toe mee aan een filmscript voor ‘De griezelbus’. Kortom hij doet allemaal dingen die wel met schrijven te maken hebben.

Paul is al een aantal jaren voorzitter van het Griezelgenootschap. Samen met griezelverhalenschrijvers Tais TengJaques WeijtersEddy C. BertinBies van EdeEls RooijersHenk van Kerkwijk en Hans van de Waarsenburg brengt hij een keer per jaar een boek uit met griezelige verhalen of gedichten.

Naast dit alles werkt Paul sinds 1994 ook af en toe samen met de muziekgroep V.O.F. de Kunst. Zij maakten een speciale griezel-cd waar Paul de liedjes voor schreef. Maar ook voor de kerst-cd die in 1998 uitkwam, ‘De Kerstboom spreekt’, schreef hij liedjes. Behalve dat Paul liedjes geschreven heeft voor VOF de Kunst heeft hij zelf een complete cd gemaakt met Bies van Ede en de Van Loon/van Ede band. Die cd heet De Magische Griezeltoer.

Paul heeft voor zijn boeken heel wat prijzen in de wacht gesleept. Vooral bij de kinderjury is hij erg populair.

Wil je meer weten over Paul van Loon? Kijk dan op zijn website.

TitelUitgeverijSoort boekLeeftijd
Allemaal OnzinLeopold, 2010Vladimir heeft een fantasievriendje, mannetje Onzin,en elke nacht beleven de twee spannende avonturen in Het Land Achter Het Behang4+
Boze drielingLeopold, 2005Nieuw avontuur over Dolfje Weerwolfje, waarin hij te maken krijgt met gemene drielingzussen.9+

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.