Botje

Botje
Titel:Botje
Auteur:Janneke Schotveld
Uitgeverij:Van Holkema & Warendorf, 2015
ISBN:978 90 00 33928 0
Illustraties:Annet Schaap

Bliep bliep

De ouders van Bibi zijn anders dan anders. Haar vader heeft altijd een zelfgebreide wollen muts in een rare vorm op zijn hoofd. Zijn vingers tikken onophoudelijk breipennen tegen elkaar. Hij verkoopt wol in zijn winkeltje. Maar het lijkt wel alsof hij af en toe ook wol in zijn hoofd heeft: zo verstrooid is hij. Haar moeder is vaak op reis naar verre landen. Om onontdekte diersoorten te ontdekken. Bibi is dus vaak met haar vader alleen thuis. Gelukkig woont Bibi’s beste vriend Midas naast haar. Als er een vreemd pakketje bezorgd wordt, is hij natuurlijk de eerste met wie ze dat deelt. En dat terwijl het robotje dat in de doos zit eigenlijk door absoluut niemand gezien mag worden…

Janneke Schotveld schrijft in ‘Botje’ over hoe Bibi zomaar in een spannend, maar ook gevaarlijk avontuur terechtkomt. En dat terwijl ze een verlegen meisje is dat het liefst met haar neus in de boeken zit. Voorlezen kan ze als ze beste. Zo goed, dat ze Voorleeskampioen wordt. Ze komt zelfs op het Jeugdjournaal. Voor haar hoeft die aandacht allemaal niet zo. Maar haar vader is er blij mee. Die maakt zo gratis reclame voor zijn wolwinkel. En ja hoor: snel daarna krijgt hij een grote breiopdracht. Een enorme klus, waardoor hij nog meer afgeleid is dan normaal, wat voor grappige situaties zorgt.

Dat komt ook wel weer goed uit, een vader die niet zo goed oplet. Want Botje, zoals het robotmeisje heet, moet verborgen blijven voor een Rus die haar wil hebben. Botje is namelijk niet zomaar een robot, die alleen maar ‘bliep bliep’ kan zeggen. Het is een levend wezentje! Professor Appie Eensteen (komt die naam je bekend voor?) heeft haar ontworpen:

“Beste Bibi,
Wil jij een paar dagen voor Botje zorgen?
Laat haar aan niemand zien!
Zodra het veilig is, kom ik haar halen.
Met oneindig veel dank,
Appie Eensteen”

Janneke Schotveld maakt van Botje een superlieve en eigenwijze robot. Ze is dol op voorgelezen worden, dus dan zit ze bij Bibi op de perfecte plek! Verder heeft ze alleen maar olijfolie nodig. En gezelschap. Want ook al weet Botje dat ze geheim moet blijven, ze wil zó graag overal bij zijn. Maar door haar eigenwijsheid brengt ze zichzelf behoorlijk in gevaar.

De tekenstijl van Annet Schaap is uit duizenden te herkennen. Ook in dit boek weet ze de precieze toon te treffen die past bij de verstrooide vader. En van Botje maakt ze een robot waaraan je kunt zien dat ie echt leeft. En eentje die je het liefst zou willen knuffelen!

Het verhaal móet eigenlijk wel goed aflopen. Toch houdt de schrijfster de spanning erin wat een goed einde dan precies is…

Juulke.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.