Dwars door de storm

Dwars door de storm
Titel:Dwars door de storm
Auteur:Martine Letterie
Uitgeverij:Leopold, 2014
ISBN:978 90 258 6497 2
Illustraties:

Twee stormachtige levens

‘Dwars door de storm’ is een boeiend verhaal over de geschiedenis van de Molukkers in het Groningse Finsterwolde. Het is het eerste kinderboek over dit onderwerp. Door de ogen van de Groningse Tjakkie en de Molukse Jacob krijg je een beeld van Finsterwolde aan het begin van de jaren vijftig.

Martine Letterie en Karlijn Stoffels vertellen over twee grote tegenstellingen. Er is een klassenstrijd (een soort ruzie) tussen de rijke boeren en de arme landarbeiders. Tjakkie is de dochter van een arbeider. Ze zit in de zesde klas van de lagere school. Nu zouden we dat groep 8 van de basisschool noemen. Eigenlijk moet ze daarna naar de huishoudschool, maar ze wil graag naar de hbs (middelbare school). Haar vriendin Katrien mag wél naar de hbs, want zij is een boerendochter. Zonder dat Tjakkies ouders het weten krijgen de twee vriendinnen extra les van hun meester, om zich toch voor te bereiden op de hbs.

De tweede tegenstelling is het verschil tussen de communistische Nederlanders en de christelijke Molukkers. Jacob en de andere Molukkers zijn van Ambon, een eiland in Indonesië, naar Nederland gekomen. Hier wonen ze in barakken in tijdelijke opvangkampen. Een barak is een simpel gebouw waar veel mensen in wonen. Ze hebben dus geen echt huis voor zichzelf. Jacob is dol op gitaar spelen, maar net zoals Tjakkie niet naar de hbs mag, mag Jacob van zijn vader niet de muziek maken die hij wil.

Martine Letterie en Karlijn Stoffels hebben namen gekozen die perfect passen bij de tijd en afkomst van de personages. Zo heten de Groningers Tjakkie, Hindertje en Rieks, en de Molukkers Boetje, Nonna en Obed. De eerste keer dat Jacob de meester Tjakkies naam hoort zeggen, verstaat hij ‘Jakkie’: ‘Jacob kijkt onthutst opzij. Een meester die lelijke woorden zegt in de klas? Dat mag hij niet eens thuis. Vader zou hem mores leren.’ Hij vindt het maar een rare naam!

Het is jammer dat je niet veel te lezen krijgt over Jacobs leven toen hij nog in het Ambonese Itawaka woonde. Dan zou je nog beter begrijpen hoe moeilijk het voor hem is om in Nederland te wonen. Zijn tweelingbroer heeft hij in Itawaka achter moeten laten. Het enige wat hij van hem heeft is een schelp. Als Jacob de schelp bij zijn oor houdt, hoort hij de stem van zijn broer. Zo zijn ze toch nog een beetje bij elkaar.

De titel is goed gekozen. Een bijzondere scène in het boek speelt zich af in de storm. Tjakkie waagt zich rennend door windkracht 11 om een dokter te halen als de moeder van haar vriendinnetje Nonna moet bevallen. Halverwege het verhaal ontdek je dat storm ook op een andere manier belangrijk is in Tjakkies leven. En de levens van Tjakkie en Jacob… die zijn ook behoorlijk stormachtig te noemen!

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.