Het boek zonder tekeningen

Het boek zonder tekeningen
Titel:Het boek zonder tekeningen
Auteur:B.J. Novak
Uitgeverij:Lannoo, 2015
ISBN:978 94 014 2487 5

Van aap tot poepiekont

Een prentenboek zonder tekeningen, dat kan toch helemaal niet? Dat is toch saai en vervelend? Daar is schrijver B.J. Novak het absoluut niet mee eens. Hij bewijst met zijn boek ‘Het boek zonder tekeningen’ dat een prentenboek zonder tekeningen hartstikke leuk kan zijn!

‘Het boek zonder tekeningen’ vertelt eigenlijk helemaal geen verhaal. Het is niet zoals andere prentenboeken waar er verschillende personages zijn die iets leuks, spannends of avontuurlijks meemaken. Nee, in dit geval is de voorlezer het hoofdpersonage. Het gaat er vooral om dat je papa of mama, opa of oma, oom of tante, broer of zus of je oppas zichzelf helemaal voor gek zet wanneer hij het boek voorleest. De bedoeling is namelijk dat de voorlezer van alles uitbeeldt en allerlei gekke geluiden maakt. Plaatjes zijn dus helemaal niet nodig! Op de achterkant staat dan ook:

Wie dit boek voorleest,
wordt op slag een komiek.
Je publiek komt niet meer bij van het lachen.
Dus wees gewaarschuwd!

De voorlezer krijgt in het boek verschillende taken. Zo moet hij bijvoorbeeld een aap nadoen. Of moet hij zeggen dat zijn hoofd gemaakt is van bosbessenpizza. Ook moet de voorlezer rare liedjes zingen en vreemde geluiden maken. De voorlezer krijgt bijvoorbeeld de opdracht om dit te zingen:

Hop hop hop
Ik heb een kippenkop…
Als ik wormen zie
Slok ik die oooooop!
En moet vreemde zinnen voorlezen zoals:
GLuUR-ga-WOKKO
Ma GRUMPF-a-doe
Iiii-aaaa! Iiii-aaaa! Iiii-aaa!!!
BRROEOEOEOEG
BRROEOEOEOEG
BROEOEOEOEG

De voorlezer wil niets liever dan stoppen met lezen, maar de schrijver dwingt hem het boek uit te lezen door steeds meer gekkigheid erbij te halen en de voorlezer steeds opnieuw uit te dagen. Dit maakt het natuurlijk hartstikke grappig.

B.J. Novak kiest voor een heel andere manier om jou te vermaken. Hij heeft niet gekozen voor een verhaal met een duidelijk begin en einde, maar zet de voorlezer in de spotlights en kiest ervoor om hem helemaal voor gek te zetten! Hij garandeert dat jij als luisteraar helemaal in een deuk komt te liggen om de gekke en humoristische opdrachten die de voorlezer moet uitvoeren. Dit maakt het boek eigenlijk ook geschikt voor alle leeftijden, want wie wil er nou niet heel hard lachen? Het boek bevat geen wijze les of moraal en zal je dus ook niks leren. Het is enkel en alleen bedoeld om je aan het lachen te maken. Maar uiteindelijk is niets zo gezond als lekker lachen!

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.