Dit is waarom lezen zo goed is voor je gezondheid

Lezen kan je doen op veel manieren. Of je nu de krant leest om bij te blijven met het nieuws, graag eens door een magazine bladert in je vrije tijd, of boek na boek verslindt als hobby, lezen is niet alleen leuk. Het is ook nog bewezen dat lezen goed is voor je gezondheid. Waarom? Daar gaan we hieronder verder op in!

Het is goed voor de hersenen

De hersenen zijn het belangrijkste orgaan in je lichaam, dus is het zeker aangeraden om ze goed te trainen. Als je leest, gebruik je veel verschillende delen van je brein. Van taalontwikkeling tot concentratie, lezen activeert al deze cognitieve processen en onderhoudt ze. Daardoor blijven je hersencellen in goede conditie.

Door veel te lezen zal je dus een beter geheugen hebben en vlotter nieuwe dingen kunnen aanleren, nog een reden waarom het voor kinderen extra voordelig is veel te lezen. Mensen die vaak naar een boek grijpen hebben ook een rijkere woordenschat dan wie dat niet doet. Het helpt zelfs tegen verouderingskwalen zoals dementie en verwarring. Lezen houd je hersenen letterlijk jong!

Je mentaal welzijn wil ook wat

Buiten de voordelen op de fysieke staat van je brein, is lezen ook nog goed voor je psychisch welzijn. Mensen die lezen zijn creatiever en hebben meer verbeelding. Ze zullen zelfs meer empathisch zijn, zo blijkt uit onderzoek, omdat ze zich leren inleven in de ervaringen van anderen.

Lezen voor je ontspanning zal je stress doen dalen, wat natuurlijk ook goed is voor je gezondheid. Stress kan de bloeddruk verhogen en hartproblemen tot gevolg hebben. Neem dus zeker wat me-time om te lezen en te ontspannen. Je zal zo minder kans hebben op een burn-out. Mensen met minder stress leven langer dan mensen die altijd stress ervaren, nog maar een reden om te lezen.

Waar je leest kan helpen

Iets wat over het hoofd kan worden gezien is dat waar je leest ook een positieve invloed op je gezondheid kan hebben. Veel mensen kiezen ervoor om bij goed weer buiten te lezen, bij hun thuis op het terras, met een dekentje op het strand, of op een bank in het park, bijvoorbeeld.

Dit is goed, omdat je zo meer frisse lucht krijgt en zonlicht. Zonlicht is belangrijk omdat het de aanmaak van vitamine D in je lichaam stimuleert. En die vitamine D is nodig om je tanden en botten in goede staat te houden.. Zeker in de winter kan je al snel een tekort hebben.

Audioboeken hebben trouwens veel van dezelfde voordelen als een papieren boek, en daar kun je gewoon al wandelend naar luisteren. Dan krijg je ook die extra stappen mee om gezond te blijven.

Of je er nu voor kiest een horrorboek te lezen voor het slapengaan of je jezelf liever verliest in een stationsroman onderweg naar het werk, lezen is dus gezond. De perfecte hobby om je leven mee te verrijken dus, aangezien het enkel voordelen biedt.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.