Wat is de sleutel tot online privacy en veiligheid?

Het regelen van je online privacy is niet met 1 maatregel te doen. Het is een set van uiteenlopende zaken en vooral een bewustwording om jezelf en je gegevens af te schermen van hackers en andere kwaadwilligen. De gevolgen van een cybercrime kunnen enorm zijn. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Online privacy is het hebben en houden van controle over persoonlijke gegevens en informatie die je online deelt of gedeeld hebt. Je hebt ook het recht om te weten welke gegevens worden verzameld, hoe deze worden gebruikt en met wie ze worden gedeeld.

Hoe bescherm je je online privacy?

De eenvoudigste maatregel is het gebruik van sterke wachtwoorden. Maak ze uniek en gebruik steeds een ander password voor verschillende applicaties/accounts. Als je overal hetzelfde wachtwoord gebruikt, dan is de schade bij een hack enorm en spreidt zich als een olievlek uit over al je applicaties. Maak passwords ook complex en zorg dat wachtwoorden niet te kraken zijn. Gebruik unieke wachtwoorden voor al je online accounts. Vermijd ook het gebruik van eenvoudig te raden wachtwoorden. Als een applicatie tweefactorauthenticatie (2FA) als optie biedt, gebruik het dan. Sommige apps, zoals die voor bankieren, hebben dat al standaard; een extra verificatie wordt gevraagd, zoals bijvoorbeeld een code die op je smartphone wordt toegestuurd, of er wordt gevraagd naar biometrische gegevens. Zorg er ook voor dat je updates laat uitvoeren. Vaak gebeurt dat automatisch, zo niet, dan zou je ze direct bij binnenkomst moeten verwerken. Updates bevatten vaak nieuwe beveiligingspatches om gesignaleerde beveiligingsproblemen op te lossen.

Het nut van beveiligde verbindingen en VPN's

Let erop dat je bij het browsen op internet altijd beveiligde verbindingen gebruikt, te herkennen aan HTTPS voor de websitenaam. Let er nog eens extra op voordat je privacygevoelige informatie invoert, zoals inlog gegevens en informatie om betalingen te kunnen doen. Om een extra beveiligingslaag toe te voegen is gebruik van een VPN sterk aan te raden. Wat is de betekenis van VPN? Dit staat voor Virtual Private Network. Dat is een technologie die een veilige en versleutelde verbinding creëert tussen een apparaat (computer, smartphone of tablet) en een privénetwerk. Dit kan ieder ander (privé) netwerk zijn en dus ook het internet. Een VPN garandeert privacy en veiligheid door versleuteling van het dataverkeer tussen het apparaat en het netwerk. Door deze versleutelde tunnel kan niemand meekijken, zelfs niet als je een openbaar WiFi netwerk gebruikt. Een veilig gevoel dus.

Tot slot een paar extra tips

Wees altijd voorzichtig met het online delen van gevoelige informatie. Check de privacy-instellingen van je social media-accounts en weet altijd aan wie je informatie gaat verstrekken. Ben alert op phishing, klik niet op verdachte links en gebruik encryptie voor persoonlijke- en andere belangrijke gegevens. Houd jezelf op de hoogte van de nieuwste beveiligingsrisico's en cyberdreigingen. Daarnaast kies je best voor betrouwbare en gerenommeerde online services en applicaties met sterke beveiligingsmaatregelen. Online privacy en veiligheid vraagt je voortdurende aandacht en alertheid. Door jezelf de juiste houding ten aanzien van beveiliging aan te leren en je altijd bewust te zijn van de risico's, bescherm je je tegen cyberdreigingen. Zo blijft je online privacy gewaarborgd.

Redactie

Op mijn website leesfeest.nl beschrijf ik nieuwe interessant boeken, maar ik ga ook in op de nieuwste trends op online en offline leesgebied. Neem eens kijkje in onze informatieve blog artikelen.