Welke boekengenres bestaan er allemaal?

Misschien ga jij wanneer je een boek leest wel opzoek naar een bepaald genres. Jij houdt enorm van detective boeken waar ze mysteries aan het licht brengen. Of jij vindt een boek met veel historische waarde zoals een geschiedenis boek veel leuker om te lezen. Er zijn tal van verschillende genres. In deze blog bespreken we de meest voornaamste en vertellen we je ook iets over subgenres. 

Verschillende boekgenres met de betekenis 

Zoals al even beschreven hierboven vertellen we in dit boek de meest gelezen en bekendste genres. Het kan dus zijn dat jouw favoriete genres er niet tussen zitten. Dit zijn de genres die je het vaakst terug vindt in de bibliotheek. 

Liefdesverhalen/romans 

Tegenwoordig zijn deze immens populair. Zo heb je een aantal schrijvers, maar vooral schrijfsters die zich volledig richten op de romans. En dit legt ze geen windeieren, want ze scoren bestseller na bestseller. Bij een liefdesverhaal of een roman wordt er vaak een liefdesproblematiek besproken. Je moet nu denken aan jaloezie, onbereikbare liefde, gevoelens van liefde. Maar ook gedachten en dromen zullen vaak aan bod komen in zo’n boek. Inmiddels bestaat er ook de erotische romans. 50 tinten grijs is hier een goed voorbeeld van. Dit wordt gezien als een subgenres. 

Thrillers

Bij een thriller gaat het natuurlijk om de spanning. Er moet genoeg spanning in een boek zitten zodat jij als lezer het boek niet kan wegleggen en steeds het gevoel hebt dat er wat kan gebeuren. Er kan van alles aan de hand zijn en de hoofdpersonage moet vaak duidelijk opletten dat hij niet om het leven wordt gebracht bijvoorbeeld. Soms zie je ook dat een liefdesverhaal of een roman ook een vleugje van een thriller in zich heeft. Dit is om mensen nog intenser van het boek te laten genieten.  

Biografie

Een biografie is heel wat anders dan alle genres hierboven en onder. Dit is namelijk een boek dat over iemand zelf gaat. Soms kan dit boek geschreven zijn door de persoon zelf, maar dat hoeft niet. Zo kan het ook zijn dat een schrijver het verhaal van iemand uitgebreid in de biografie heeft beschreven. Goed opletten, want een biografie is het niet wanneer er geschreven wordt over iemand die overleden is. Een voorbeeld hiervan is iemand die een boek schrijft over Johan Cruijff. Een biografie wordt dus vaak ik opdracht van de verteller gemaakt. 

De detective 

Bij de oudere generatie is de detective toch altijd een favoriet gebleven. Het lijkt dan ook hoe ouder je wordt hoe meer interesse er ontstaat voor dit genre. Bij een detective kan het alle kanten op gaan, maar vaak wordt er gestart met een misdaad die is gepleegd. Deze moet kosten wat kost opgelost worden. In een detective moet het zo zijn dat jij als lezer ook mee wil kunnen denken over de oorzaak van de moord en misschien zelfs wie het heeft gedaan. Vaak komt de dader dus ook in het boek al vroeg voor. 

Science Fiction

Ook science fiction boeken worden goed gelezen, al moet het dan ook wel een goede serie aan boeken zijn. Zo vallen er binnen en genre science fiction ook fantasy en horrorverhalen. Maar ik denk dat twee bekendere fantasy verhalen die goed hebben gescoord wel Harry Potter en Lord of the Rings zijn. Bij science fiction gaat het vaak over de toekomst waar het bij fantasy alle kanten op kan gaan, maar het moet duidelijk iets zijn wat niet in een echte wereld moet kunnen. Een hele bekende fantasy schrijver is toch wel Stephen King, die bestseller na bestseller heeft geschreven in het verleden.  

Oorlog 

De oorlog blijft een onbetwist thema dat het ontzettend goed doet. Vooral de tweede wereldoorlog blijft een oorlog die mensen blijft trekken en meer dan 70 jaar na dato nog steeds tot de verbeelding spreekt. Daarvan is misschien wel het beste voorbeeld het Dagboek van Anne Frank. Dit is wereldwijd het meest verkochte oorlogsboek. Maar er zijn ook veel oorlogsboeken die gaan over het verzet of misschien hoe het is om te vechten voor je vrijheid. 

Humor 

Dit is toch wel een boek dat een beetje aan populariteit heeft verloren in de afgelopen jaren. Dit heeft vooral te maken met de komst van de televisie. Zo kijken we liever naar humor in series dan dat we er uitgebreid een boek over gaan lezen. Maar satire komt nog wel veel voor alleen misschien niet gelijk in boeken. Wel zie je het enorm veel in columns in kranten of in kleine bundels van grappenmakers. 

Wat is een subgenres?

Bij een subgenre praat je over een onderliggend verhaal. Denk bijvoorbeeld aan een oorlogsboek. Zo kan je subgenre zijn: verraad en/of de tweede wereldoorlog. Bij het vinden van een subgenres moet je dus duidelijk weten wat het hoofdgenres is van het boek. Dit is vaak de grote lijn en waar de subgenre iets extra’s kan toevoegen. Bij Harry Potter is het hoofdgenres Fantasy, maar het subgenre is toch wel vriendschap, thriller en misschien zelfs horror. Maar je zou niet zeggen dat Harry Potter van nature een horrorboek is. 

Zijn er nog meer genres? 

Ja, er zijn nog heel veel verschillende genres die nu niet aan bot zijn gekomen. We zullen er een paar voor je nog extra op een rijtje zetten: 

  • Misdaad 
  • Complot 
  • Engelstalig 
  • Klassiekers 
  • Poëzie 
  • Non-fictie 
  • Essays 

Goed nog om te weten voordat jij een genres gaat uitzoeken dat ze niet gelijk staan aan onderwerpen. Zo heb je bijvoorbeeld ook verschillende onderwerpen als eten, reizen, spiritualiteit of gezondheid. Maar dit zijn geen genres. Dit is een onderwerp waarover het boek is geschreven en genres gaat nog net wat dieper en is minder algemeen dan het onderwerp van een boek. 

Ben je opzoek naar een nieuw boek? Bekijk dan eens of je een nieuw genres kan vinden dat je leuk vind. Stap even uit die comfortzone van romans en ga opzoek naar de echte spanning van een thriller of een misdaad boek. Zo hou je lezen ook spannend voor jezelf.